Πώς να φροντίζετε το πρόσωπό σας; Χρήσιμα κόλπα και αποτελεσματικά καλλυντικά

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος. Δεν ξέρουν όλοι πώς να επιλέγουν τα καλλυντικά, ποιες φόρμουλες να χρησιμοποιήσουν και ποια προϊόντα να αποφύγουν. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες φροντίδας του δέρματος και συνιστώμενα καλλυντικά που βοηθούν στην καθημερινή φροντίδα του προσώπου.

Τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος πρέπει να ταιριάζουν με τον τύπο του δέρματος

Για να κάνετε το δέρμα σας όμορφο, επιλέξτε καλλυντικά που ικανοποιούν τις ανάγκες του δέρματός σας. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο τύπος του δέρματος καθώς και τα χαρακτηριστικά του:

  1. Λιπαρό δέρμα – το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λαμπερό δέρμα. Οι σμηγματογόνες αδένες του δέρματος κάνουν μεγάλη παραγωγή ελαίου (σμήγμα), οι πόροι του εμφανίζονται μεγαλύτεροι. Το λιπαρό δέρμα είναι επιρρεπές σε σπυράκια, ακμή, αλλά οι ρυτίδες εμφανίζονται σχετικά αργά.
  2. Ξηρό δέρμα – δεν λάμπει όπως ο τύπος που περιγράφεται παραπάνω, αντίθετα, είναι ματ, λεπτότερο και πιο ευαίσθητο. Οι ρυτίδες εμφανίζονται γρηγορότερα, μερικές φορές ακόμη και πριν από την ηλικία των 30 ετών. Οι πόροι είναι σχεδόν αόρατοι.
  3. Κανονικό δέρμα – αυτό είναι το όνειρο κάθε κοριτσιού. Αυτός ο τύπος δέρματος έχει μέτριους πόρους, μπορεί να είναι λιπαρό στη ζώνη Τ. Γενικά, αυτός ο τύπος είναι ανθεκτικός σε εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.
  4. Συνδυαστικό δέρμα – όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος δέρματος συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των παραπάνω τριών τύπων. Οι ιδιοκτήτες αυτού του τύπου μπορεί να έχουν μεγαλύτερους πόρους στη ζώνη T, πιο γυαλιστερό δέρμα σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, μπορεί επίσης να εμφανιστούν από καιρό σε καιρό σπυράκια και ακμή. Συνήθως, το συνδυαστικό δέρμα δεν είναι επιρρεπές σε πρόωρη γήρανση.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Εάν χρησιμοποιείτε ακατάλληλα προϊόντα, μπορείτε να πάρετε αντίθετο αποτέλεσμα: η κατάσταση του δέρματός σας δεν θα βελτιώνεται αλλά μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζουν τα προϊόντα φροντίδας με τον τύπο του δέρματός σας. Σε γενικές γραμμές, εάν έχετε φυσιολογικό δέρμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα πρόγραμμα περιποίησης επιδερμίδας. Τα άτομα με ξηρό, λιπαρό και συνδυαστικό δέρμα πρέπει να επισκεφθούν έναν ειδικό – έναν αισθητικό ή έναν δερματολόγο. Λάβετε υπόψη ότι το πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας πρέπει να αποτελείται από τρία στάδια: καθαρισμό, τόνωση και διατροφή.

Πώς να φροντίσετε το φυσιολογικό δέρμα;

Θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια μόνο με απορρυπαντικά που δεν περιέχουν ισχυρές ουσίες και αρώματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απολεπίζετε το πρόσωπό σας μία φορά την εβδομάδα, να αποφεύγετε τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ στην καθημερινή φροντίδα καθώς ξηραίνουν το δέρμα σας. Μια καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε παρασκευάσματα με χαμομήλι, αλόη, μαριονέλα ή πράσινο τσάι. Μια κρέμα ημέρας θα πρέπει να περιέχει ένα φίλτρο υπεριωδών ακτίνων για να αποφεύγεται η υπερβολική ξήρανση, οι ρυτίδες και ο αποχρωματισμός. Επίσης, για την ενυδάτωση του δέρματός σας στο σπίτι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μη αποφρακτικούς παράγοντες, έτσι ώστε να μην  σχηματίζουν κολλώδες στρώμα στο δέρμα.

Πώς να φροντίσετε το λιπαρό δέρμα;

Το λιπαρό δέρμα απαιτεί ειδική φροντίδα που δεν αυξάνει τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και στεγνώνει το δέρμα. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να θυμόμαστε για αυτόν τον τύπο δέρματος είναι ότι έχει χαμηλή συγκέντρωση λινολεϊκού οξέος. Ως αποτέλεσμα, το επιδερμικό φράγμα προστατεύει λιγότερο το δέρμα από ερεθισμούς και φλεγμονές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να φροντίσετε το δέρμα σας ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες:

  • Καθαρίστε καλά το δέρμα σας,
  • Καταπολεμήστε τα βακτήρια,
  • Μειώστε τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων,
  • Ενυδατώστε τακτικά την επιδερμίδα.

Στην καθημερινή φροντίδα, δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε κλασικό σαπούνι και να απολεπίζετε το δέρμα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την τονωτικά καλλυντικών με αλκοόλ. Για αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τόνερ και λοσιόν με εκχυλίσματα φυτών, ιδιαίτερα, με χαμομήλι, καλέντουλα ή αλόη. Για την ενυδάτωση του λιπαρού δέρματος, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ελαφριές φόρμουλες με καταπραϋντικά συστατικά.

Πώς να φροντίσετε το ξηρό δέρμα;

Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό, γενετικά κληρονομικό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην πορεία της ζωής. Το επίπεδο της παραγωγής σμήγματος σχετίζεται με τη δράση των ορμονών – καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, η ξηρότητα αυξάνεται. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα ακατάλληλης φροντίδας, για παράδειγμα, συχνά scrub. Η φροντίδα του ξηρού δέρματος πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Κατά τον καθαρισμό, δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που δίνουν πολύ αφρό, δηλαδή να πλένετε τα λιπίδια από το δέρμα. Το καλλυντικό που χρησιμοποιείται πρέπει να περιέχει έλαια και άλλα λιπαρά συστατικά. Επίσης, το πλύσιμο του προσώπου με ζεστό νερό δεν είναι καλή ιδέα επειδή ερεθίζει, ξηραίνει ή ενισχύει την παραγωγή σμήγματος. Στην περίπτωση της κερατόζης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε γαλακτώματα ή κρέμες με οξέα (σαλικυλικό, κιτρικό, γλυκολικό, μηλικό). Συνιστάται επίσης να ρυθμίσετε την κατάλληλη υγρασία του αέρα και να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή είναι γεμάτη με λιπαρά οξέα.

Πώς να φροντίσετε το συνδυαστικό δέρμα;

Όταν πρόκειται για συνδυαστιακό δέρματος, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τη ζώνη Τ και να ενυδατώνετε τα μάγουλα. Εάν υπάρχουν φλεγμονές στο μέτωπό σας, το πηγούνι και τη μύτη, τότε θα πρέπει να σταματήσετε τα scrub. Η σωστή φροντίδα του συνδυαστικού δέρματος περιλαμβάνει επίσης σωστή διατροφή. Καλλυντικά με τέτοια χαρακτηριστικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ορισμένα μέρη του δέρματός σας. Για παράδειγμα, οι μάσκες και οι κρέμες ξήρανσης θα πρέπει να εφαρμόζονται στις περιοχές με αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, αλλά κρέμες με ισχυρό ενυδατικό αποτέλεσμα θα πρέπει να εφαρμόζονται στα μάγουλα και το μέτωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *