Πώς να φροντίσετε μαλλιά με πρόβλημα στο θυρεοειδή;

Και οι δύο παθήσεις, είτε όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολλές ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός) είτε όταν υπάρχουν πολύ λίγοι εκκρινόμενοι (υποθυρεοειδισμός) συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας. Πριν συζητήσουμε το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν την κατάσταση των μαλλιών, ας εξηγήσουμε τι είναι η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς, τα αίτια και τα συμπτώματα. Επίσης, θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε βούρτσες, αξεσουάρ για τα μαλλιά και καλλυντικά που αξίζουν να χρησιμοποιηθούν όταν υποφέρουμε από υποθυρεοειδισμό. Ποιες θεραπείες μαλλιών προτείνονται όταν ο θυρεοειδής αδένας αποτυγχάνει να λειτουργήσει κανονικά; Πώς να βρείτε ένα κομμωτήριο που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μας σε αυτή την κατάσταση;

Τί είναι η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς;

Η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς, που ονομάζεται επίσης υποθυρεοειδισμός, είναι μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα που παράγει ανεπαρκή ποσότητα ορμονών σε σύγκριση με τις ανάγκες του οργανισμού. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα σχετικά μικρό όργανο που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Είναι υπεύθυνος για την έκκριση και απελευθέρωση δύο ορμονών: τριαδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4), που ρυθμίζουν τόσο την καλή λειτουργία των περισσότερων ιστών του οργανισμού όσο και επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό και παράγουν θερμότητα (θερμογένεση). Η δραστηριότητα του θυρεοειδούς ευτυχώς ελέγχεται από την υπόφυση. Είναι ο ίδιος ο αδένας που απελευθερώνει θυρεοειδή-διεγερτική ορμόνη (TSH) που ενθαρρύνει τον θυρεοειδή αδένα να παράγει Τ3 και Τ4. Η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και της υπόφυσης παραμένει σε στενή σχέση: η περίσσεια των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα κάνει την υπόφυση να εκκρίνει λιγότερη TSH, ενώ η έλλειψη των ίδιων των ορμονών διεγείρει την παραγωγή TSH.

Υποθυρεοειδισμός – Αιτίες

Οι αιτίες του υποθυρεοειδισμού είναι:

  • Η ασθένεια του Hashimoto, που είναι το όνομα της χρόνιας αυτοανοσολογικής θυρεοειδίτιδας. Αυτή η διαταραχή είναι ανώδυνη, αλλά καταστρέφει αργά τον θυρεοειδή αδένα και περιορίζει την παραγωγή των ορμονών που εκκρίνουν.
  • Ολική θυρεοειδεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα), η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, στη νόσο του Graves (ασθένεια Basedow) και στον διευρυμένο θυρεοειδή αδένα. Ως συνέπεια, ακολουθείται η μόνιμη ανεπάρκεια του θυρεοειδούς και η σοβαρότητά του εξαρτάται από το εάν ο θυροειδής απομακρύνθηκε πλήρως ή εν μέρει, π.χ. ένας λοβός.
  • Θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία, μεταξύ άλλων, του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, της νόσου του Graves (ασθένεια Basedow) και του διευρυμένου θυρεοειδούς αδένα.
  • Θυρεοειδίτιδα (στην περίπτωση αυτή η θυρεοειδική ανεπάρκεια μπορεί να εξαλειφθεί).
  • Η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς που προκαλείται από φάρμακα και η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της λήψης, για παράδειγμα, αντι-αρρυθμικών, αντιιικών ή αντικαρκινικών φαρμάκων.
  • Η έλλειψη ιωδίου.
  • Ακτινοβολία της περιοχής του αυχένα λόγω καρκίνου (στην περίπτωση αυτή η θυρεοειδική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και λίγα χρόνια μετά τη διαδικασία).

Υποθυρεοειδισμός – Συμπτώματα

Εδώ είναι μερικά συμπτώματα της νόσου:

  • γρήγορη κόπωση
  • υπερβολική υπνηλία
  • καθυστέρηση κινητήρα
  • πτώση διάθεσης και αρνητικές σκέψεις
  • συνεχή αίσθηση δροσιάς (ακόμα και σε ζεστές μέρες)
  • συχνή δυσκοιλιότητα
  • αύξηση του βάρους παρά την έλλειψη όρεξης
  • βραχνή φωνή
  • διαταραχές συγκέντρωσης
  • εύθραυστα μαλλιά και υπερβολική τριχόπτωση
  • αραίωση των φρυδιών
  • ξηρό δέρμα

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες του θυρεοειδή τα μαλλιά;

Για το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών είναι υπεύθυνη η θυρεοειδική ορμόνη (TSH) και η θυροξίνη (Τ4). Για να διευκρινιστεί, η συγκέντρωση της TSH αυξάνεται όταν ο υποφυσιακός αδένας κάνει τον θυρεοειδή αδένα να παράγει τις ορμόνες του, ενώ ο ίδιος ο αδένας δεν είναι σε θέση να το καταφέρει αυτό. Αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τον μεταβολισμό. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η διαταραχή επιβραδύνει τον μεταβολισμό και οδηγεί σε πρόωρη απελευθέρωση βολβών μαλλιών. Κατά συνέπεια, κάθε πέρασμα με μια χτένα μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση της τρίχας ακούσια. Επιπλέον, η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς καθυστερεί τη διαδικασία παραγωγής νέας τρίχας, καθιστώντας αυτές που βγαίνουν λεπτές. Όταν πρόκειται για την έλλειψη θυροξίνης, η οποία συνδέεται στενά με τον υποθυρεοειδισμό, αυτό κάνει τα μαλλιά ματ, εύθραυστα, τραχιά και ξηρά.

Στην περίπτωση της ανεπάρκειας του θυρεοειδούς, η φαρμακολογική θεραπεία αναγνωρίζεται ως κρίσιμη. Οι δυσμενείς επιδράσεις αυτής της διαταραχής μπορούν να γίνουν λιγότερο σοβαρές με την εφαρμογή άλλων θεραπειών, ιδιαίτερα με την έκθεση των μαλλιών στις ειδικές διαδικασίες περιποίησης μαλλιών.

Θυρεοειδής ανεπάρκεια – Βούρτσες μαλλιών

Μια καλή λύση για όσους επηρεάζονται από τη διαταραχή της θυρεοειδούς ανεπάρκειας είναι η χρήση λεπτης βούρτσας ειδικά σχεδιασμένης για λεπτές τρίχες. Αυτό το εξάρτημα βοηθά στην αποκατάσταση της λάμψης στα μαλλιά και ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει ζημιά στα ήδη αδύναμα άκρα των μαλλιών. Μια από τις βούρτσες που συνιστώνται σε αυτή την περίπτωση είναι το Tangle Teezer. Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, συνιστάται να επιλέξετε την TT Aqua Splash, ενώ σε στεγνά μαλλιά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την TT Salon Elite. Λόγω της τακτικής χρήσης της ΤΤ, τα μαλλιά γίνονται λαμπερά και ανθεκτικά στο ηλέκτρισμα.

Θυρεοειδής ανεπάρκεια – Αξεσουάρ μαλλιών

Στην περίπτωση της ανεπάρκειας του θυρεοειδούς, τα σίδερα ισιώματος και για μπούκλες είναι τα αξεσουάρ για τα μαλλιά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Η τέλεια λύση θα ήταν να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ακόμα και το πιστολάκι, αλλά εάν δεν είναι δυνατό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή που διαθέτει λειτουργία ιόντων και πηγαίνει με το σύστημα ρύθμισης θερμοκρασίας αέρα. Το τμήμα της τρίχας που αναπτύσσεται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής θα πρέπει να στεγνώνεται με τη χρήση ζεστού αέρα, ενώ από τη μέση και κάτω τα μαλλιά θα πρέπει να στεγνώνονται με δροσερό αέρα. Χάρη σε αυτό, τα μαλλιά δεν θα φριζάρουν και δεν θα καταστρέφονται.

Θυρεοειδής ανεπάρκεια – Προϊόντα φροντίδας μαλλιών

Η φροντίδα των μαλλιών σε περίπτωση θυρεοειδούς ανεπάρκειας πρέπει να βασίζεται στα προϊόντα που προορίζονται για τα λεπτά μαλλιά. Τέτοια καλλυντικά περιέχουν συχνά εκχύλισμα osmanthus και έλαιο τζίντζερ που είναι εξαιρετικά χρήσιμα και ευεργετικά. Επιπλέον, η ανάμειξη καστορελαίου με ένα σαμπουάν είναι ένα άλλο ενδεδειγμένο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Η προσθήκη μόνο ενός κουταλιού του γλυκού ανά 100 ml ενός σαμπουάν αρκεί. Όταν πρόκειται για μάσκες μαλλιών, προτείνεται να τις εμπλουτίζετε με κακάο και να αφήνετε το μείγμα στα μαλλιά για 30 λεπτά (μία φορά την εβδομάδα). Χάρη σε μια τέτοια θεραπεία, τα μαλλιά αρχίζουν να φαίνονται όμορφα.

Επιπλέον, αξίζει να αλλάζετε συχνά τα προϊόντα φροντίδας των μαλλιών επειδή, όταν τα μαλλιά συνηθίσουν σε αυτά, τα προϊόντα ενδέχεται να σταματήσουν να παραδίδουν τη δράση που θέλετε. Επίσης, είναι προτιμότερο να επιλέξετε προϊόντα χωρίς SLS και απαλλαγμένα από παραμπέν.

Θυρεοειδής ανεπάρκεια – Θεραπείες ομορφιάς για τα μαλλιά

Οι γυναίκες που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό μπορούν να εκθέσουν τα μαλλιά τους σε μια συγκεκριμένη ομάδα περιποίησης μαλλιών. Οι πιο συνιστώμενες διαδικασίες που προάγουν την υγεία των μαλλιών είναι η χρήση υπέρυθρου σιδήρου με υπερήχους. Παρά το γεγονός ότι μοιάζει με ένα επίπεδο σίδερο, η δράση αυτού του εργαλείου για τα μαλλιά είναι τελείως διαφορετική. Συγκεκριμένα, λόγω των υπερήχων και του υπέρυθρου φωτός που εκπέμπει, είναι σε θέση να αναγεννήσει τα κατεστραμμένα άκρα των μαλλιών και να διεγείρει τους βολβούς των μαλλιών να αναπτύξουν μακριά μαλλιά. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να πάμε για σάουνα ατμού ή θεραπεία αναδόμησης τρίχας. Μόνο μία συνεδρία βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των μαλλιών.

Θυρεοειδής ανεπάρκεια – Κομμωτής

Η αλήθεια είναι ότι γενικά είναι δύσκολο να βρούμε έναν καλό κομμωτή. Δυστυχώς. αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν υποφέρουμε από την ανεπάρκεια του θυρεοειδούς – αυτό καθιστά αυτό το ζήτημα ακόμα πιο περίπλοκο. Και πάλι όμως αξίζει να προσπαθήσετε. Ποιες είναι οι ιδιότητες ενός καλού κομμωτή; Πρώτα απ’ όλα, ένας καλός κομμωτής πρέπει να γνωρίσει τον πελάτη και τα μαλλιά του, καθώς έχει μια τεράστια καλλυντική βάση περιποίησης μαλλιών στα χέρια του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *