Ερυθροδερμία & Σπασμένα Τριχοειδή Αγγεία – Χαρακτηριστικά & Καλύτερη Περιποίηση Δέρματος

Τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία επηρεάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η ερυθροδερμία είναι μία από τις δυσκολίες της καθημερινής περιποίησης. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πως να περιποιείστε το δέρμα με υπερευαισθησία.

Γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη περιποίησης του δέρματος για τα διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία; Αν όχι, διαβάστε παρακάτω. Το άρθρο θα σας ξεκαθαρίσει όλες τις αμφιβολίες.

Χαρακτηριστικά Ερυθροδερμίας

Πώς θα ξέρετε ότι έχετε ερυθροδερμία; Εμφανίζεται μέσω μιας συνηθισμένης ερυθρότητας σε όλο το δέρμα του προσώπου. Δεν πρόκειται για ένα απλό κοκκίνισμα. Όταν το κοιτάξετε από πιο κοντά, θα δείτε τα τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα.

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ λεπτά και εύθραυστα σε αυτόν τον τύπο δέρματος. Σπάνε εύκολα, προκαλώντας τηλαγγειεκτασίες ή σπασμένα τριχοειδή αγγεία, τα οποία ονομάζονται και ευρυαγγείες, λόγω του σχήματός τους. Οι τηλαγγειεκτασίες συνήθως εμφανίζονται στα μάγουλα, στο μέτωπο, στην μύτη και στο πηγούνι.

Επίσης η ερυθροδερμία έχει τάση στους ερεθισμούς, καθώς το δέρμα είναι υπερευαίσθητο. Συχνά προκαλεί δυσφορία, αίσθηση καψίματος και φαγούρα. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να του προσφέρουμε τη βέλτιστη  δυνατή περιποίηση.

Τι πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε ερυθροδερμία;

Ας ξεκινήσουμε με μια λίστα απαγορευμένων που κάνουν τα συμπτώματα της ερυθροδερμίας χειρότερα: ερυθρότητα, ερεθισμός, ευρυαγγείες. Οι πιο ισχυροί παράγοντες προς αποφυγή είναι:

  • καυτερά φαγητά π.χ. με πολύ μαύρο πιπέρι ή τσίλι
  • πολύ υψηλή θερμοκρασία π.χ. σάουνα ή καυτό μπάνιο
  • πολύ χαμηλή θερμοκρασία π.χ. παγωνιά
  • ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης π.χ. με ρετινόλη ή οξέα
  • κατάχρηση αλκοόλ, τσιγάρων κ.λπ.
  • υπερκινητικότητα και υπερβολική άσκηση
  • σκληρό νερό με χλώριο π.χ. στην πισίνα

Η ορμονική αναταραχή – για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης – μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα με την ερυθροδερμία. Ένας έλεγχος με το γιατρό σας σίγουρα αξίζει το χρόνο και την υγεία σας.

Περιποίηση Ερυθροδερμίας 

Πώς να περιποιηθείτε την ερυθροδερμία; Η αλήθεια είναι ότι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε είναι πολλοί. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω. Επίσης, για παράδειγμα, πρέπει να πλένετε το πρόσωπο μόνο με μαλακό, δροσερό νερό και καθαριστικά χωρίς αλκοόλες, παραβένες και ισχυρά απορρυπαντικά όπως SLS/SLES.

Προφανώς πρέπει να θυμάστε τα βασικά, δηλαδή την ενυδάτωση, τη θρέψη και την προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο. Επίσης θα πρέπει να επιλέγετε προϊόντα περιποίησης με συστατικά που ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως είναι η βιταμίνη C, η άρνικα ή το γκίγκο. Αυτές οι ουσίες ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και τα εμποδίζουν να σπάσουν.

Ένα άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η ερυθροδερμία χρειάζεται φυσική περιποίηση στο σπίτι. Αν θέλετε να ανακουφίσετε την ερυθροδερμία σας, προτιμήστε φυσικά έλαια, σπιτικές μάσκες και μόνο φυσικά προϊόντα. Όσο πιο απλά είναι τα συστατικά, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε στο ευαίσθητο δέρμα σας με σπασμένα τριχοειδή αγγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *