Οι καλύτερες μέθοδοι για σκασμένα χείλη

Τα σκασμένα χείλη είναι μια σκέτη ταλαιπωρία. Απαιτούν πολλή προσοχή και σωστή περιποίηση. Γιατί σκάνε τα χείλη μας; Ποιες είναι οι αιτίες; Διαβάστε παρακάτω τις καλύτερες μεθόδους για σκασμένα χείλη και βρείτε όλες τις απαντήσεις στις απορίες που έχετε.

Σκασμένα χείλη – η αιτία

Γονίδια

Για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν πολλοί λόγοι που σκάνε τα χείλη. Δεν υπάρχει πάντα λόγος, ειδικότερα όταν οφείλεται στα γονίδιά μας. Ίσως να έχετε κάποιο πρόβλημα χρόνιων σκασμένων χειλιών. Εάν είχατε ποτέ σας ψωρίαση ή έκζεμα, θα είστε πιο επιρρεπείς στα σκασμένα χείλη.

Αλλεργία

Μπορεί η αιτία για τα σκασμένα χείλη να κρύβεται σε μια αλλεργία. Μια ενοχλητική φλεγμονή μπορεί να προκλήθηκε από μια αλλεργική αντίδραση σε οδοντόκρεμα ή καλλυντικά. Πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο καλλυντικό για κάποιο χρονικό διάστημα και το πρόβλημα ίσως φύγει μόνο του. Ωστόσο εάν δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα και τα χείλη σας είναι ακόμα σκασμένα, πρέπει να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο και να σας εξετάσει για να βρείτε την αιτία.

Ηλιακά εγκαύματα

Το δέρμα των χειλιών μπορεί να πάθει εγκαύματα. Τα χείλη είναι ευαίσθητα στα εγκαύματα γιατί το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να επηρεάσει και την περιοχή των χειλιών. Προστατέψτε τα χείλη σας όταν βγαίνετε έξω. Τα σκασμένα χείλη από την έκθεση στον ήλιο είναι πιο μεγάλο πρόβλημα απ’ όσο νομίζετε. Αυτά τα θέματα ενδέχεται να σας οδηγήσουν σε σοβαρή ταλαιπωρία – cheilitis exfoliativa. Πρόκειται για μία προκαρκινική πάθηση που απαιτεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αφυδάτωση

Γνωρίζετε καλά πόσο επηρεάζει το νερό τον οργανισμό μας. Εάν τα χείλη σας είναι ξηρά και σκασμένα, ενδέχεται η αιτία να είναι η αφυδάτωση του οργανισμού. Προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό και θα παρατηρήσετε βελτίωση στα χείλη σας άμεσα (ωστόσο μπορεί να έχετε διαγνωσθεί με κάποια πάθηση, αλλά το να πίνετε νερό δεν κάνει ποτέ κακό!). Τα χείλη είναι πολύ λεπτά και δε διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες, άρα έχουν την τάση να χάνουν εύκολα νερό συγκριτικά με άλλα σημεία του σώματος.

Γλείψιμο χειλιών

Εάν γλείφετε συχνά τα χείλη σας, μην περιμένετε να είναι σε καλή κατάσταση. Το γλείψιμο των χειλιών ανακουφίζει στιγμιαία, αλλά όταν στεγνώσει το σάλιο, στεγνώνουν ξανά και αυτά και έτσι επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά την ίδια κίνηση. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των σκασμένων χειλιών. Αντί να γλείφετε τα χείλη σας χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό χειλιών και κόψτε αυτήν την κακή συνήθεια.

Αέρας

Ειδικότερα ο ξηρός αέρας. Ο άνεμος, η αιθαλομίχλη και ο αέρας δεν επηρεάζουν θετικά το ευαίσθητο δέρμα των χειλιών. Χρησιμοποιήστε ενυδατικά χειλιών για να προστατέψετε τα χείλη σας από τις δυσμενείς επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών.

Η ρουτίνα περιποίησης σκασμένων χειλιών

Πρώτον, χρειάζεστε ενυδατικό χειλιών συνέχεια. Θα προστατεύσει τα χείλη σας από τη ξηρότητα και το σκάσιμο. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά για τα χείλη για να τα προφυλάξετε από τη φθορά.

Δώστε προσοχή στα συστατικά των καλλυντικών. Ορισμένα περιέχουν αλκοόλες, οι οποίες είναι βλαβερές για τα χείλη, καθώς προκαλούν ερεθισμούς και έντονη ξηροδερμία. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέξατε έχει κυρίως φυσικά συστατικά.

Εάν έχετε σκασμένα χείλη σταματήστε τη χρήση των lip gloss και κραγιόν, γιατί τα συστατικά τους ερεθίζουν επιπλέον το δέρμα.

Η κατανάλωση καυτερών φαγητών, όταν έχετε σκασμένα χείλη, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε αν έχετε αφυδατωμένα χείλη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας των σκασμένων χειλιών, προσπαθήστε να μη βγείτε στην παγωνιά, στη ζέστη ή στο δυνατό αέρα.

Μέθοδοι περιποίησης στο σπίτι για σκασμένα χείλη

Το βούτυρο καριτέ, το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και καταπολεμούν το ξηρό δέρμα των χειλιών. Τα λάδια έχουν αναπλαστική δράση και προσφέρουν ένα φυσικό φίλτρο UV που προστατεύει τα χείλη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Χρησιμοποιήστε φυσικά συστατικά. Τα σκασμένα χείλη αγαπούν το μέλι, γιατί περιέχει βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα που ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Επιπλέον το μέλι έχει αντιβακτηριδιακή και βακτηριοκτόνο δράση και βοηθά τα χείλη σας να παραμένουν ελαστικά και ενυδατωμένα, ενώ αποτρέπει τις μολύνσεις.

Δοκιμάστε τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης βέρα. Αποτρέπει την αφυδάτωση των δερματικών κυττάρων. Μία λεπτή στρώση αρκεί. Όσον αφορά τη συχνότητα, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεστε.

Τέλεια επιλογή είναι και η βιταμίνη Α και Ε που προστατεύουν τα χείλη και αναζωογονούν.

Η ξινή κρέμα θα μαλακώσει τα χείλη σας και θα τα διατηρήσει ενυδατωμένα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης λίπους. Τα φυσικά προϊόντα είναι τα καλύτερα για αυτά τα προβλήματα του δέρματος.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα απολεπιστικό χειλιών με ζάχαρη και λάδι. Μπορείτε να το κάνετε δύο φορές τη βδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα. Κάντε μασάζ στα σκασμένα χείλη σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος των χειλιών.

Ανακατέψτε μέλι και τυρόπηγμα! Αφήστε το στα χείλη σας για περίπου 30 λεπτά.

Τα σκασμένα χείλη είναι ενοχλητικά όλο το χρόνο. Να θυμάστε τα προστατευτικά μέτρα που προφυλάσσουν τα χείλη σας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *